Okres potreningowy jest krytyczny dla uzyskania przyrostów masy mięśniowej, regeneracji glikogenu i układu nerwowego. Możesz trenować jak tytan, sięgać po środki dopingujące i marnować większość efektów przez niewłaściwe postępowanie w najważniejszym okresie istotnym dla hipertrofii. Co robić, a czego unikać po wysiłku? Rozciąganie Nie jest złym [...]
[...] kolei czekolada składa się głównie z tłuszczu, który jest przyswajany prawie w całości bez strat, i z węglowodanów, z których zmagazynowanych zostanie 75%-85% (np. w postaci tkanki tłuszczowej). Poza tym proteiny są niezbędnym budulcem dla mięśni, czekolada ich prawie nie zawiera, więc jak można stawiać ją na równi z mięsem? Jest to szkodliwa i [...]
Firma UA przeprowadziła kampanię wzbudzającą wiele kontrowersji. Reklamy sugerują, że sportowcy muszą biegać. Słowo athlete oznacza też atletę lub lekkoatletę. Czy tak jest w rzeczywistości? Czy specjalistów od marketingu poniosła fantazja? Solidną porcję wstrząsów otrzymuje również staw skokowy. U biegaczy współpracy najczęściej odmawiają: [...]
[...] jest to rzadkie zjawisko. O wiele częściej tego rodzaju stwierdzenia są używane w charakterze wymówki: „nie chudnę, bo …”. Podsumowanie Wydaje się, iż w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej każdy, odpowiednio intensywny rodzaj aktywności może się sprawdzić. Nie da się powiedzieć, czy lepsze są aeroby, interwały czy może klasyczny trening [...]
[...] także w godzinach popołudniowych i wieczornych. Niektóre badania wskazują, iż diety o takim samym bilansie, ale z węglowodanami na noc przyczyniają się do większej redukcji tkanki tłuszczowej. Więcej na ten temat przeczytasz: Tutaj. Osoby z zaburzeniami glikemii powinny większość węglowodanów spożywać w porze potreningowej, gdy wzrasta [...]
Nadal ludzie wolą wierzyć w najbardziej absurdalne teorie niż bazować na sprawdzonej wiedzy, popartej, badaniami naukowymi. Co najgorsze, zwykle „rewelacji” dowiaduję się przy okazji uczestnictwa w różnego rodzaju zawodach sportowych (biegowych czy pływackich) – a sportowcy powinni być bardziej świadomi od ogółu społeczeństwa, jeśli chodzi o [...]
Wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni kluby zapełniają się osobami, które w błyskawiczny sposób chcą osiągnąć przemianę sylwetki. O ile nie ma niczego złego w ćwiczeniu pod kątem „plaży” to prowadzenie aktywności fizycznej tylko kilka miesięcy w roku, bezpośrednio przed sezonem urlopowym jest co najmniej absurdalne. Najgorsze, że wielu [...]
Wydaje się, że to sztanga odgrywa główną rolę w naszych treningach. Powodem jest jej wszechstronne zastosowanie, jak i możliwość wykorzystania dużo większego ciężaru, niż w przypadku hantli. To właśnie konkurencje siłowe, jak trójbój czy dyscypliny olimpijskie, odbywają się z udziałem sztangi, stąd też uchodzi ona za podstawowy sprzęt do treningu [...]
Stres wywołuje szereg reakcji fizjologicznych. Mają tam znaczenie ACTH – adrenokortykotropina, kortyzol, adrenalina, noradrenalina, dopamina, wazopresyna, gonadotropiny, hormony tarczycy, insulina, prolaktyna. Niestety omówienie wszystkich hormonów oraz zależności między nimi byłoby skrajnie trudne, dlatego naświetlę choć podstawowe aspekty [...]
Trening interwałowy polega na zmiennej intensywności wysiłku. Wbrew mylnym opiniom powielanym w sieci, nie każdy trening interwałowy musi charakteryzować się wysoką intensywnością. Na zakończenie Drugi opisany w artykule interwał B: „30 sekund umiarkowana praca, 20 sekund szybka, 10 sekund maksymalna, powtarzasz sekwencję” wcale nie musi być [...]
[...] Organizm zaadaptował się do nowego bodźca. Ciało to termodynamiczna maszyna, która „obserwuje”, co się dzieje. Na nasze nieszczęście przez tysiące lat byliśmy uczeni składowania tkanki tłuszczowej (materiału energetycznego ratującego życie w okresie głodu). Dlatego uzyskanie odtłuszczonej sylwetki jest dla wielu osób takie trudne.
Kiedyś zdobywanie informacji o treningu, diecie czy suplementacji było o wiele bardziej skomplikowane niż teraz. Jak wspomina Jean Pierre Fux (przez wiele lat liczył się w świecie kulturystycznym, m.in. występował w Arnold Classic oraz w elitarnych zawodach Mr. Olympia) informacje w latach 80. XX wieku zawarte w magazynach kulturystycznych były [...]
[...] energii w dni nietreningowe. Trenuj siłowo z większą intensywnością. Buduj masę mięśniową - im więcej mięśni, tym większy wydatek energetyczny ustroju. Zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej owocuje wzrostem ilości testosteronu, a to pomaga trzymać w ryzach odkładanie się tłuszczu. Długofalowo nie jest bezpieczne utrzymywanie tkanki tłuszczowej [...]
[...] z nich, prawdziwego giganta sceny, ważącego aż 116 kg Dariusza Sklarczyka z Bielska-Białej. Skoro wygrał, więc jego masę ciała stanowiły wysokiej klasy mięśnie, bez zbędnej tkanki tłuszczowej. Z taką wagą często wygrywa się mistrzostwo świata w kategorii superciężkiej, ale nie jestem jeszcze aż takim optymistą, aby mu to przepowiadać. Spośród [...]
Nie zawsze dobrym pomysłem jest stosowanie wskaźnika BMI. Nie tylko nie nadaje się dla sportowców, ale wskazuje, że kulturyści, trójboiści czy strongmani są otyli. Wskaźnik ten nie uwzględnia składu ciała, ale tylko wagę. Podsumowanie Nie da się obliczyć idealnej wagi oraz wymiarów, bo każdy człowiek ma inne proporcje tłuszczu, mięśni, kości o [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
[...] jego aspekty w szerszym kontekście zdrowia. Jakie korzyści daje trenowanie na siłowni? Na jakie układy naszego ciała ma wpływ? Regularny wysiłek przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicy brzucha. Otyłość brzuszna wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Kontrolowanie ilości tłuszczu [...]
Obecnie mamy do czynienia z epidemią już nawet nie nadwagi, ale otyłości wśród nastolatków i młodych dorosłych. Powodem nie są: niedoczynność tarczycy, „chemiczna żywność”, „słodziki”, „promieniowanie 5G”, czy inne, nieznane i mroczne siły, ale zwykłe, prozaiczne obżarstwo. Kiedyś nie było wystarczającej ilości żywności, dostęp do współczesnych [...]
Szeroko reklamowana w mediach, mocno propagowana przez dietetyków i osoby trenujące, witamina D3 stała się prozdrowotnym hitem. Jej stosowanie zalecane jest bezwzględnie wszystkim, niezależnie od płci, wieku czy rodzaju uprawianej aktywności fizycznej. Aktywność biologiczna Jak działa witamina D3? Układ kostny Układ odpornościowy Układ hormonalny [...]